Sadje IN zelenjava

Ju pojeste dovolj?
Print
Healthy-vegetables-fruits-nutrition

Zakaj morate uživati sladje IN zelenjavo

Sadje in zelenjava sta bogata z naravnimi rastlinskimi snovmi, ki pomagajo ohranjati zdravo telo, pri tem pa je najpomembnejša raznovrstnost.

Če niste veliki ljubitelji zelenjave, ste morda pomislili, da bi jo nadomestili tako, da bi pojedli veliko sadja. Ni težko razumeti, zakaj – skoraj vedno ju omenjamo v isti sapi in ker gre za zdravo rastlinsko hrano, zlahka domnevamo, da sta bolj ali manj medsebojno zamenljiva, ko gre za zagotavljanje hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje.

In do neke mere to drži. Vitamin C lahko dobite z uživanjem jagod ali brokolija; kalij pa je tako v rdeči pesi kot v bananah. Sadje in zelenjava zagotavljata tudi bogat (in raznovrsten) izbor fitohranil – naravnih rastlinskih snovi, pomembnih za zdravje. Če uživate oboje, sadje in zelenjavo, je torej veliko večja verjetnost, da dobite kar najrazličnejša fitohranila.

Fitohranila dajejo sadju in zelenjavi okus in barvo. Ko na sadje in zelenjavo pomislite bolj z vidika najrazličnejših okusov in barv, ki jih ponujata – in ne toliko z vidika vitaminov in mineralov, ki jih vsebujeta –, lahko začnete ceniti, kako različna v resnici sta.

Jagode in brokoli na primer lahko vsebujejo podobno količino vitamina C, vendar njihova profila fitohranil ne bi mogla biti bolj različna. Jagodam dajejo rdečo barvo snovi, ki se imenujejo antocianini, teh je veliko več v sadju kot v zelenjavi. Nasprotno so izotiocianati fitohranila, ki brokoliju, zelju in cvetači dajejo močan vonj, teh snovi z močnim vonjem v sadju ne boste našli. Obstaja še en naravni pigment, likopen, ki daje sadju bogato rdečo barvo, na primer paradižniku (da, paradižnik je sadje), rožnati grenivki in guavi, medtem ko ga boste v večini zelenjave težko našli.

Veliko ljudi je prepričanih, da je uživanje sadja ALI zelenjave enako dobro kot uživanje sadja IN zelenjave – zgoraj navedeni primeri ponazarjajo, zakaj potrebujete raznovrstno prehrano, da vaše telo dobi čim več hranil.

Susan Bowerman, strokovnjakinja za prehrano, certificirana specialistka za športno prehrano

sl-SI | 15. 05. 2021 17:38:38 | Zus2phlsb000000