Preprečite počitniški padec forme

Print
avoid_holidays_fitness_slump100px

Ob tem ko v zadnjih mesecih leta prevladuje hladnejše vreme in je veliko prazničnih dogodkov, je dvakrat težje vztrajati pri ciljih, povezanih z zdravjem in telesno pripravljenostjo. Težko je ostati motiviran ob vseh teh prazničnih slavjih, priložnostih za potovanje in okusnih domačih obrokih. Številni se predamo prazničnih skušnjavam in nazadnje pademo v začarani krog, v katerem se na prehrano in telesno aktivnost osredotočamo le, ko so prazniki mimo in je vreme toplejše.

Pripravite si načrt

Kadar gre za zdravje in dobro počutje, se ni mogoče čez življenje spustiti na najhitrejših brzicah. Naredite si uslugo in si vzemite čas za raziskovanje zdravih prehranjevalnih navad in vadb za vse ravni zmožnosti, da boste najprej zgradili temelj znanja, s katerega boste nadaljevali k ciljem, ki bodo trajali vse leto.  Raziskujte načrte obrokov in recepte, ki vključujejo živila, v katerih uživate, proučite tudi zamisli za hitro pripravo obrokov za tedaj, ko vam primanjkuje časa. Stalno imejte pri sebi že pripravljene hranljive prigrizke, zlasti ko ste na poti. Če se ne morete upreti skušnjavi prazničnih priboljškov, si postavite cilj, da boste uživali le v manjših porcijah svojih priljubljenih jedi, ne pregrešite pa se z ogromnimi porcijami prav vseh jedi.  Najbolj priljubljene vadbe si shranite na pametni telefon, jih natisnite ali si jih zapišite, da vam bodo v opomnik. Ali ne utegnete iti do telovadnice ali pa ste običajno aktivni na prostem, toda vreme ne sodeluje z vašimi načrti? To za vas ni težava, saj imate shranjeno vadbo, ki jo lahko izvajate doma. Ali je vaš koledar prepoln prazničnih obveznosti in vam zmanjkuje časa? Tudi to ni težava, saj imate shranjene kratke, 15- do 30-minutne vadbe, ki jih lahko izvajate kjerkoli. Če iz katerega koli razloga niste motivirani za vadbo, vam bo to, da ste psihično razbremenjeni obveznosti načrtovanja vadbe, omogočilo, da se boste vadbe verjetneje lotili.

Bodite dosledni

Čez leto se zdi, da imamo vedno dovolj časa, da si naložimo še več dela, si ogledamo najljubše oddaje ali prebrskamo dogajanje na družbenih omrežjih, ko pa ni časa za telesno aktivnost, preprosto rečemo: ni bilo časa. Med prazniki se čas hitro porabi za družbene obveznosti in potovanje, kar sta navadno glavna razloga.  Zdravje in dobro počutje bi morala biti vedno najpomembnejša dejavnika, vse leto, saj je doslednost ključ do srečnejšega in bolj zdravega življenja. Posebno pozornost namenite ciljem, pri tem pa se ne osredotočajte le na svoj videz. Pomislite tudi na svoje počutje in kaj morate storiti, da bi to dosegli. Pripravite načrt in vztrajajte pri njem 10 dni, nato 30 dni in še 60 dni, nato čez praznike in pomislite, kako bližje ste temu, kar ste si zamislili. Preden se boste zavedeli, to ne bo več dietni ali telovadni izziv, ampak bo vaš novi, zdravi in aktivni način življenja.

Naj bo zabavno

Da bi ohranili zdrav in aktiven način življenja, morate v njem uživati, ne da vam je v breme.
• Naj ne bo novi način kot nekakšna kazen. Nikoli ne telovadite samo zato, ker ste izpustili vadbo in podobno ne izpuščajte obrokov, ker ste si pred tem preveč privoščili. Poskusite vzpostaviti ravnovesje.
• Izberite si telesno aktivnost, ki vam najbolj ustreza, izberite si partnerja, s katerim jo bosta skupaj izvajala in se spodbujala. Kot smo ugotovili, so prazniki lahko precejšen izziv, da ostanete na pravi poti, torej se oprite na druge za podporo in dodatno motivacijo.
• Kombinirajte svojo vadbo tako, da ste aktivni na novih lokacijah, na primer na plaži ali v parku, ali pa preizkusite nove vadbe urice, ki ste se jih veselili.
• Proslavite dosežke! Nagradite se za trdo delo z nagradami, ki ne bodo vključevale hrane, na primer odpravite se v kino, privoščite si novo telovadno opremo ali si kupite nov mešalnik, s katerim boste pripravljali zdrave napitke.

Samantha Clayton, certificirana trenerka AFAA in ISSA, podpredsednica pri Herbalifu, izobraževanje o športni zmogljivosti in kondiciji po vsem svetu

sl-SI | 15. 05. 2021 18:02:29 | Zus2phlsg000001