Pospešite svojo vadbo, da boste pripravljeni na poletje

Print
Boost your workout ready for summer

 

Sprint

 

Hiter tek je odličen način za izboljšanje srčno-žilne zmogljivosti in mišične moči. Že le nekaj kratkotrajnih intervalov hitrega teka lahko zanesljivo poveča raven intenzivnosti vaše vadbe in pospeši potenje. Med izvajanjem svojega treninga za moč z utežmi skočite na tekalno stezo in poskusite izvesti pet 20-sekundnih intervalov hitrega teka.

Sprintajte 20 sekund, nato počivajte 60 sekund in ponovite (za svojo varnost poskrbite, da imate na tekalni stezi pripeto priponko za samodejno ustavitev, kadar hitro tečete).

Sklece s poskokom

Ta vaja je odlična za krepitev celotnega telesa. Skleca s poskokom je kombinacija počepa, koraka nazaj, deske, sklece in skoka na koncu. Ta intenzivna vaja vam lahko pomaga izboljšati koordinacijo in sočasno okrepiti skoraj vsako mišico v telesu. Sklece s poskokom lahko dodate na koncu svoje vadbe ali jih vključite med serije z utežmi. Sklece s poskokom rada izvajam kot izziv, pri čemer se jih izvede, kolikor se jih le lahko, preden telo povsem opeša. Vendar če je izvajanje vaj do popolne utrujenosti za vas prenaporno za vašo trenutno kondicijsko raven, izvajajte štiri serije po 15 sklec s poskokom, med serijami pa naj bo kratek počitek.

Počepnite, položite obe roki na tla in se z obema nogama odrinite nazaj v položaj za desko. Izvedite skleco, pri čemer spustite prsni koš k tlom, nato v skoku nogi znova pokrčite in približajte telesu, preden se zravnate, za konec še skočite in pri tem visoko k prsim dvignite kolena.

Sklece z upogibom noge vstran

Izvajanje sklec je odličen način za nadgradnjo vadbe, zlasti kadar si vadbo naredite zahtevnejšo v primerjavi z običajnimi sklecami. Pri izvajanju sklec imajo veliko koristi prsne in hrbtne mišice, koristne pa so tudi kot vaje za celotno telo, saj se močno obremenjene tudi mišice trupa, rok in zadnjice.

Postavite se v položaj za desko. Ko pokrčite komolce vstran in spustite trup proti tlom, pokrčite levo koleno in se z njim dotaknite levega komolca. Zravnajte roke in se znova postavite v položaj za desko, leva noga pa naj bo ob desni. Znova se spustite in se tokrat z desnim kolenom dotaknite desnega komolca. Vrnite se v položaj za desko. Na koncu svoje vadbe tako dodajte tri serije po 10 do 12 ponovitev.

 

Kolebnica

 

Odličen način izboljšanja kardio vadbe je 5- do 10-minutna vadba s kolebnico. Skakanje se šteje za zelo intenzivno, pri tem pa se okrepijo tako mišice kot kosti, povezane s to zelo intenzivno vajo.

Če se boste odločili v svojo trenutno vadbo vključiti vaje za povečanje intenzivnosti vadbe, poskrbite še, da boste ustrezno prilagodili svojo prehrano v sklopu svojega prehranjevalnega načrta, in sicer v podporo svoji na novo povečani porabi energije. Če zelo trdo telovadite v telovadnici, ne da bi se potem dodatno posvetili svoji prehrani, tvegate propadanje mišičnega tkiva, dehidracijo in občutek oslabelosti čez dan.

 

Kadar se z vadbo zelo utrudite, je veliko možnosti, da se boste zaradi povečane vadbene obremenitve več potili kot običajno. To še posebno velja za takrat, kadar vaje izvajate v toplem prostoru ali na prostem na soncu.

 

Kadar povečate intenzivnost svoje vadbe, se lahko potenje močno poveča. Zato je zelo pomembno, da posebno pozornost namenite svojim potrebam po hidraciji in pijete dovolj tekočin med vadbo in po njej. To, da ostanete hidrirani, vam lahko pomaga, da izvajate vadbo po najboljših močeh, pripomore tudi k regeneraciji po vadbi in obnovitvenemu procesu.

Ne pozabite, pomembno je, da svoje telo obremenite tako močno, da dosežete spremembo, vendar ne preveč, zaradi česar ne bi mogli dosledno izvajati vaj zaradi izčrpanosti in prehudih bolečin v mišicah. Za dolgoročni uspeh je pomembno, da ugotovite, kako vzpostaviti svoje ravnovesje, pogosto pa to temelji na učenju ob napakah. Prisluhnite svojemu telesu in naj vam bodo vaje, ki jih izvajate, v zabavo.

Prispevek Samanthe Clayton, certificirane trenerke AFAA in ISSA Samantha je Herbalifova direktorica za izobraževanje o kondiciji.
sl-SI | 15. 05. 2021 17:48:21 | Zus2phlsb000001