Razumevanje. Uspeh. Vzdrževanje.

Print
maintain_conquer100x100

NAJ BO LETO 2017 TISTO, V KATEREM BOSTE CILJ V CELOTI URESNIČILI IN DOSEŽKE TUDI OHRANILI.

Vsako leto znova ljudje po vsem svetu 1. januarja začnejo novo leto zelo motivirani, da bodo tokrat pa res uresničili svoje zaobljube in dosegli spremembo. Že dva meseca pozneje pa se številni vrnemo k starim navadam in pozabimo na to, kar smo želeli doseči.

Naj bo letošnje leto drugačno. Raziskave kažejo, da je več verjetnosti, da boste vztrajali pri načrtu, če imate podporo drugih*, torej vključite prijatelje in se podpirajte med seboj, da boste ostali na pravi poti, ko vam bo zmanjkovalo motivacije. Izberite vadbo, ki vam je všeč, in naj telovadba postane zabavna. Udeležite se kuharskega tečaja in bodite ustvarjalni z recepti za zdrave obroke. Nagradite se. Določite si realen cilj in si začrtajte načrt, kako boste to dosegli na zdrav način.

In ne pozabite, vaš Herbalife Član vam je na voljo in vam lahko pomaga. Tudi Član je bil nekoč na istem mestu kot vi in je dosegel uspeh. Vprašajte ga za nasvete in razložite, kaj bi radi dosegli, ko se boste prihodnje leto ozrli nazaj: Član vam bo svetoval, da boste začeli slediti pravemu programu, prilagojenemu vam in vašim ciljem.

ODMISLITE TEŽO
V nasprotju s tem, kar morebiti vidite na tehtnici, morate vedeti, da ni vsa teža nastala enako. Verjetno ste že slišali, da so mišice težje od maščobe, vendar to pravzaprav ne drži ...

Kilogram maščobe tehta enako kot kilogram mišic, ne nazadnje kilogram je vendarle kilogram. Pomembnejše pa je zavedanje, koliko prostornine zavzemata v telesu. Kilogram maščobe zavzema več prostora v telesu kot kilogram mišic, saj so te čvrstejše in kompaktnejše.

Dejansko torej, ko začnete telovaditi in paziti na prehrano, začnete izgubljati maščobo in pridobivati mišice. Glede na to, da imate namesto nekaterih izgubljenih gramov maščobe zdaj mišično maso, se vaša teža morda ne bo spremenila ali se bo celo povečala.

Kaj to pomeni za vas? Če redno kolesarite, ste aktivni pri jogi in/ali z utežmi, se nikar ne vznemirjajte zaradi številk na tehtnici! Dokler uživate uravnoteženo in hranljivo hrano ter telovadite, se bo vaše razmerje med mišicam in maščobo zelo verjetno izboljševalo.** To, da skrbite za svoje zdravje in si prizadevate izboljšati svoj način življenja, je dobro, torej se raje osredotočajte na to, kako se počutite, ne na svojo težo.


KAJ VAM POMENI »ZDRAVO«?
Glede idealne telesne teže in ugotavljanja, katera je zdrava telesna teža, se številni ozirajo po indeksu telesne mase (ITM). Toda kaj ta dejansko pomeni?

Indeks telesne mase se izračuna na podlagi telesne višine in teže in na njegovi podlagi se na številčni lestvici ugotovi, v katero izmed štirih kategorij spadate: ali ste prelahki, imate normalno težo, ste pretežki ali debeli. ITM v razponu 18–25 se šteje za normalnega.

Toda čeprav je uporaben kot prvo orodje proučevanja, ITM pravzaprav ne upošteva vaše telesne maščobe ali mišic.

Proučevanje le teže in mase je tako, kot če bi prebrali le polovico zgodbe, nato pa ugibali o koncu zgodbe, kar pomeni, da ITM morda ni vedno najprimernejši pristop.

sl-SI | 15. 05. 2021 16:39:31 | Zus2phlsg000000