Kako lahko joga in meditacija pomagata pri sproščanju

Print
yoga-and-meditation

Nežno jogijsko raztezanje

Včasih se rada po dolgem dnevu sproščam z nežno jogijsko vadbo. To je tudi odličen način za začetek dneva – razjasni um in vzpostavi pozitivne misli za dan vnaprej, in to že z nekaj preprostimi jogijskimi gibi.

Nežno jogijsko raztezanje

Včasih se rada po dolgem dnevu sproščam z nežno jogijsko vadbo. To je tudi odličen način za začetek dneva – razjasni um in vzpostavi pozitivne misli za dan vnaprej, in to že z nekaj preprostimi jogijskimi gibi.

Meditacija

Meditacija je po mojem mnenju preprosto izraz za to, da nekaj časa namenite odklopu od kaosa v življenju ter se v tišini poglobite v svoje misli in se povsem umirite. V nedavnem pogovoru s prijateljem sem ugotovila, da je meditacija pogosto napačno razumljena. Prav zaradi tega napačnega razumevanja se je veliko ljudi ne loti in jih celo odvrne, da bi to sploh poskusili. Povedal mi je: »V preteklosti sem že poskusil meditirati, saj imam v službi zelo stresno življenje, poleg tega so moji delovniki zelo dolgi, vendar sem nehal meditirati, saj sem mislil, da mi gre to zelo slabo. Nisem mogel povsem zbistriti misli, kar me je tako zelo motilo, da sem raje kar nehal. Zdaj pa vem, da je že to, da se predaš svojim mislim, preprosto del procesa.« To, kar je povedal, je točno to, kar sem sama izkusila, ko sem poskušala meditirati.

Tako kot pri številnih drugih zadevah v zvezi z zdravjem in kondicijo je tudi pri tem veliko šol mišljenja in več metod. Danes vam bom pojasnila nekaj mojih praktičnih nasvetov, kako umiriti svoje misli in premisliti dan s preprostimi in praktičnimi nasveti za meditiranje.

Kaj drži in kaj ne drži pri meditaciji

Ne mislite, da za meditacijo potrebujete povsem tih in umaknjen prostor. V realnem svetu in zlasti doma z otroki ali v pisarni, je to, da bi našli popolno tišino, nemogoč cilj.

Da, poskusite se umakniti od vseh glavnih motenj, kot so na primer telefon, računalniški zaslon in zelo hrupni prostori. Preprosto obrnite svoj stol stran od zaslona. Če pa ste doma, zaprite vrata sobe.

Ne prepričujte se, da potrebujete kakršno koli posebno opremo, na primer podlogo za vadbo, uteži ali odejo, saj lahko meditirate povsod. Od manj pripomočkov ko boste odvisni, lažje si boste vzeli nekaj trenutkov samo zase.

Da, sedite ali lezite na udobno mesto, kjer ste sproščeni. Oči so lahko odprte ali zaprte, odločite se skladno s svojim počutjem.

Ne silite se v posebno dihanje, na primer dihanje s trebušno prepono ali čez nos. To vas lahko odvrne od meditiranja ali boste celo omotični. S tehniko dihanja se lahko ukvarjate po tem, ko boste že povsem domači z meditacijo.

Da, osredotočite se na dihanje. Občutite, kako telo pridobiva svež zrak in kako zrak zapušča telo. Le bodite pozorni na dihanje in kako se ob tem počutite.

Ne razmišljajte o negativnih stvareh, ko bodo vaše misli preplavili seznami za nakupovanje, opravil ali podobno.

Da, preusmerite svoje misli od nakupovalnih seznamov in se osredotočite na dihanje.

Ne osredotočajte se na dolge sezname zaobljub ali ciljev, ki zaposlijo vaše misli ali jih glasno izgovarjate.

Da, pripravite si eno ali dve ključni besedi, ki vam pomagata pri sproščanju ali vas vodita k pozitivnemu občutku splošnega dobrega počutja.

Poskusite nameniti 20 minut tihega časa zase enkrat ali dvakrat na dan. Ne pozabite, da se meditacija šteje za vajo, tako kot joga. Tako to dejansko pomeni, da je treba tudi to vaditi, da bi dosegli pomirjujoče učinke.

Uživajte v svojem pobegu od kaotičnega življenja.

Prispevek Samanthe Clayton, certificirane trenerke AFAA in ISSA. Samantha je Herbalifova direktorica za izobraževanje o kondiciji.

sl-SI | 15. 05. 2021 17:11:09 | Zus2phlsg000000