Kolesarski nasveti za dobro formo

Print
cycling_tips

Trajanje in intenzivnost

Trajanje in raven intenzivnosti vaše vadbe bosta pomagala opredeliti, koliko kalorij ste pokurili. Pravo ravnovesje med tema dejavnikoma boste lažje dosegli z nekaj prakse. Cilj je kolesariti pri intenzivnosti, ki ustreza vaši trenutni kondiciji, pri čemer pa je tudi malce napornejša. Ugotoviti morate še, koliko časa lahko namenite vadbi. Če želite doseči najboljše možne rezultate, boste morali prisluhniti svojemu telesu in postali boste sam svoj trener.

Za nizko intenzivno vadbo kolesarite počasi in umirjeno 

Če ste se šele začeli ukvarjati z vadbo, priporočam, da začnete v umirjenem tempu pri zmerni intenzivnosti. Poskusite vztrajati pri intenzivnosti 6 ali 7, vadba pa naj traja 45–60 minut.

Počasen začetek je še posebej pomemben, če ste povsem začetnik ali se vadbe lotevate po daljšem premoru. Resnično verjamem, da je koristno, če telo znova navajate na vadbo pri nizki do zmerni intenzivnosti. Če telo že prvi dan šokirate z intenzivnim kolesarjenjem, se lahko kaj hitro zgodi, da bo pri tem enem dnevu tudi ostalo.

Večja hitrost za več pokurjenih kalorij

Če želite povečati intenzivnost, pospešite hitrost. Hitreje boste kolesarili, močneje bo telo delalo in več energije boste porabili. Pospešite do intenzivnosti 7 ali 8.

Kombinacija za pravi izziv

Intervalni trening na kolesu je odličen način za kurjenje kalorij in izboljšanje srčno-žilne zmogljivosti. Izmenjava visoko in nizko intenzivne vožnje bo ustvarila izziv, zlasti ko vam primanjkuje časa. Vadba bo še intenzivnejša, če boste skrajšali čas počitka.

Za večjo mišično maso dodajte še upor

Za še večjo intenzivnost se s kolesom podajte v kak hrib. Upoštevajte, da je pri kolesarjenju priporočljivo uporabljati kolesarsko varnostno opremo, zlasti čelado. Če kolesarite v naravi, poiščite hribe s strmim klancem, da bodo mišice še bolj naprezale. Če kolesarite na stacionarnem kolesu, preizkušajte različne stopnje jakosti, dokler ne najdete stopnje, pri kateri težko kolesarite, vendar še vedno ohranjate dober ritem. Ne pretiravajte, saj tvegate, da boste preobremenili kolena, kar pa lahko povzroči povsem nepotrebno neugodje in obremenitev. Če uporabljate stacionarno kolo, si zamislite, da ste na cesti. Vprašajte se: Ali lahko vozim v hrib, ne da bi izgubil(-) ravnotežje? Če je odgovor nikalen, upor malce zmanjšajte. Kolesarjenje v zaprtih prostorih mora biti čim bolj podobno cestnemu kolesarjenju.

Kolesarjenje za vzdržljivost

Če želite izboljšati vzdržljivost, boste morali pri vsaki vožnji podaljšati čas kolesarjenja. Trajanje kolesarjenja mora biti sorazmerno z vašo kondicijo. 90-minutna ali daljša vožnja se šteje za vzdržljivostno, če pa ste se šele začeli ukvarjati s kolesarjenjem, je 30 minut povsem dovolj za začetek. Razdaljo in trajanje vožnje povečujte sčasoma in si prizadevajte, da vsakič znova še malo nadgradite vadbo. Ne pozabite, če občutite neobičajne bolečine, poiščite zdravniško pomoč. Da bi preprečili dolgočasenje, pri kolesarjenju uporabite nekatere ali vse moje kolesarske nasvete.


Samantha Clayton, certificirana trenerka AFAA in ISSA, podpredsednica pri Herbalifu, izobraževanje o športni zmogljivosti in kondiciji po vsem svetu.
sl-SI | 15. 05. 2021 18:05:15 | Zus2phlsb000000