Kako ohranjati zdrave lase

Print
HealtyHair100px

Preizkus za lase
Preizkusite propustnost svojih las, da ugotovite njihovo zmožnost absorbiranja in ohranjanja vode. Naslednjič, ko si umijete lase in jih osušite z brisačo, jih potipajte z rokami. Če se vam zdijo še kar mokri, je možnost, da so prepustni. Če so lasje prepustni, postanejo suhi in se hitreje lomijo. Z drugimi besedami, prepustni lasje so šibki lasje. Če pa se vaši lasje po tem, ko ste jih osušili z brisačo, zdijo kar suhi, so manj prepustni in bolj zdravi. Če ste drzni, lahko naredite hitri preizkus, pri čemer nekaj čistih in suhih las spustite v skledo vode. Če se bodo lasje po nekaj minutah potopili, pomeni, da so zelo prepustni, saj so vodo absorbirali hitro in zato potonili. Če pa bodo lasje ostali na gladini, pomeni, da so malo prepustni in močnejši.

Da bi preizkusili elastičnost svojih las, morate raztegniti las, ko je še moker. Dlje ko lahko raztegnete las, bolj elastični in zdravi so vaši lasje. Zdravi lasje se, ko so mokri, raztegnejo do 50 % svoje prvotne dolžine in se vrnejo v običajno obliko in velikost, ne da bi se pri tem zlomili. Nezdravi (suhi) lasje se raztegnejo le do približno 20 % svoje prvotne dolžine. Ne pozabite pa, da nikoli ni dobro krtačiti las, ko so ti še mokri. Ne želite raztegniti las do točke, ko se lahko lomijo, zato bodite pozorni.

V nadaljevanju sledi nekaj preprostih načinov, kako lase ohraniti močne.

Dobra prehrana za močne lase
Zdrava prehrana je ključ do zdravih las. Poglavitne so beljakovine, saj so lasje narejeni iz trdne beljakovine, imenovane keratin, ki pomaga okrepiti lase, kožo in nohte. Pozornost morate nameniti tudi mineralom v sledeh, na primer bakru, železu, magneziju in selenu ter vitaminom E, D in C. Te hranilne snovi so pomembne pri nastanku keratina. Sadje in zelenjava, bogata z antioksidanti, sta odličen vir vitaminov, podobno kot zdrave maščobe. Dobra izbira so tudi ribe, saj maščobne kisline omega-3 spodbujajo rast las.

Vsi šamponi niso enaki
Izberite šampon, ki je uporaben posebno za vaš tip las in vam bo pomagal okrepiti lase. Izberite nežen šampon in balzam, ki bosta pomagala obnoviti lase, da bodo znova močni in zdravi. Izberite izdelke, ki ne vsebujejo sulfatov in so klinično preizkušeni, da okrepijo lase. Izogibajte se izdelkom na podlagi kemičnih snovi, saj ti lahko škodijo lasem. Izbirajte raje nežnejše sestavine, na primer alojo vero, karitejevo maslo in mikroproteine, pridobljene iz rastlin, ki pripomorejo, da so vaši lasje mehkejši in okrepljeni.

Pogosteje uporabljajte balzam
Tudi tedaj, ko las ne umivate s šamponom in so ti mokri, nanje nanesite malo balzama. To bo pomagalo, da bodo lasje zadržali prepotrebno vlago. Ko voda izhlapi, to na žalost posrka vlago iz notranjosti lasnega stebla, zaradi česar se las izsuši in ošibi. Premislite o tedenski globinski negi z balzamom, vključno s pripravkom, ki ga lahko pripravite sami, na primer: 4 jedilne žlice kokosovega olja in 2 jedilni žlici čistega medu zmešajte, segrejte in nanesite na sveže umite lase, ki ste jih osušili z brisačo. Nadenite si kapo za prhanje in pustite delovati približno 20 minut, nato pa sperite. To je odlična alternativa za nego z balzamom, ki jo lahko kupite v trgovini.

Nasvet: Preden na lase nanesete balzam, najprej z njih iztisnite odvečno vodo. Če so lasje nasičeni vode, ne morejo absorbirati balzama.
Redno strizite lase
Ko se lasje starajo, se konice bolj razcepljajo. Če so lasje poškodovani, morate odstriči poškodovane dele las. Redno striženje bo dalo lasem bolj zdrav videz, poleg tega bo preprečilo, da bi se cepljenje konic nadaljevalo po dolžini lasu.

Opustite toplotno obravnavo las
Vsi uporabljamo sušilnik in likalnik za lase, da bi dosegli želeni videz. Toda če želite zdrave in močne lase, opustite toplotno obravnavo las, saj to lahko hitro ožge in poškoduje lase. Uporabite razpršilo, ki lase ščiti pred toploto in pripomočke za oblikovanje pričeske očistite z alkoholom, da boste lahko odstranili ostanke izdelkov, ki lahko sčasoma poškodujejo lase.

Ko si prizadevate za okrepitev las, je treba paziti še na nekaj drugih dejavnikov:
• izogibajte se tesnim čopom, saj lahko pospešijo lomljenje las;
• preden se odpravite na sonce, lase zaščitite z UV-zaščito. Ker sonce posvetli lase, povzroči, da lasje postanejo suhi in krhki. Kadar ste na soncu, morda raje uporabite kapo ali klobuk;
• zaščitite lase, kadar plavate. Klor ošibi lase, zato lase, še preden se potopite, zmočite. Za zaščito las nanje nanesite malo izdelka za zaščito ali celo balzama. Če vse to ne deluje, še vedno lahko uporabljate plavalno kapo.

Pri laseh, nohtih in koži je najpomembnejše, da jih okrepimo. V svoje življenje vnesite nekaj vsakodnevnih praks, da boste videti kar najboljše in se boste tako tudi počutili.

sl-SI | 15. 05. 2021 17:44:30 | Zus2phlsb000000