6 mitov in dejstev o sredstvih za zaščito pred UV-žarki

Print
6-Sunscreen-Myths

Mit o sredstvih za zaščito pred UV-žarki št. 1: Osebam s temnejšo poltjo ni treba uporabljati sredstva za zaščito pred UV-žarki.

Ne glede na to, kako temno ali svetlo polt imate, je pomembna uporaba sredstva za zaščito pred UV-žarki. Koža vsakega posameznika, ki ni zaščitena, se lahko opeče, prehitro postara in se na njej lahko razvije kožni rak. Nikar se ne pustite prepričati, da če imate temnejšo polt, da vam ni treba uporabljati sredstva za zaščito pred UV-žarki. Vsakdo, ne glede na barvo polti, mora redno uporabljati tovrstno zaščito.

Mit o sredstvih za zaščito pred UV-žarki št. 2: Ni treba nanašati sredstva za zaščito pred UV-žarki, če to zaščito vsebujejo že ličila.

Meni je bila zelo všeč misel, da mi zaradi tovrstne zaščite v ličilih ni treba uporabljati sredstva za zaščito pred UV-žarki. Pri tem pa me je zavedel lažen občutek varnosti. Na žalost sem spoznala, da to ne drži. Današnji pudri za podlago, rdečila za lica, pudri za senčenje in osvetljevanje naj bi vsebovali zaščito pred UV-žarki, vendar ta ne zadošča. Ličilo s tovrstno zaščito je navadno naneseno neenakomerno. Pomislite na hitro popršitev rdečila za lica po obrazu ali nanos kapljice pudra za podlago, ki ju pogosto uporabljamo. To preprosto ne zaščiti dovolj celotnega obraza, da bi ličila omogočala zadovoljivo zaščito. Čeprav gre za lepo dodano vrednost za tista območja, ki so že sicer obilno prekrita, je najpomembnejše zaščito podvojiti in uporabiti tudi sredstvo za zaščito pred UV-žarki. Izberite dnevni vlažilni losjon s SPF 30. V samo enem preprostem koraku boste dodatno navlažili kožo in jo sočasno zaščitili.

Mit o sredstvih za zaščito pred UV-žarki št. 3: Če je vaše sredstvo za zaščito pred UV-žarki vodoodporno, vam ga ni treba znova nanašati.

To sredstvo morate nanašati vsaj vsaki dve uri in celo pogosteje, če plavate ali se potite. Ko se zabavate na plaži ali ob bazenu, kaj hitro lahko pozabite na ponovni nanos tega sredstva. Zaščitno sredstvo imejte vedno na vidnem mestu, da ne pozabite nanj.  Če še vedno pozabljate nanj, si na telefonu ali drugi mobilni napravi uredite opomnik, da vas opomni na zaščito. Če ravnate tako kot jaz, je sredstvo za zaščito pred UV-žarki verjetno varno spravljeno v torbi za plažo, ampak telefon imam pa vedno na dosegu.

Mit o sredstvih za zaščito pred UV-žarki št. 4: Sredstva za zaščito pred UV-žarki so mišljena le za nekatere dele telesa, ne za celotno telo.

Če je vaša koža izpostavljena soncu, mora biti zaščitena s tem sredstvom. To velja tudi za stopala, ušesa, hrbet, roke, noge, vrat ... Vsak del nezaščitene kože je treba zaščititi s tem sredstvom. Vedno največjo pozornost namenim obrazu, saj želim čim bolj omiliti pojavljanje gub in gubic. Po temeljitem ogledu telesa pa sem hitro spoznala posledice svojega zmotnega ravnanja. Na ramenih imam številne temne pike, enako tudi na dekolteju. Tudi po nogah so vidne sledi poškodb zaradi sonca, predvsem zato, ker v mladosti pred sončenjem nisem nanašala sredstva za zaščito pred UV-žarki. Postala sem obsedena s kožo na zgornji strani ali hrbtišču rok in zdaj imam sredstvo za zaščito pred UV-žarki kar v predalčku v avtu. Če se koža vidi, jo je treba ustrezno zaščititi!

Mit o sredstvih za zaščito pred UV-žarki št. 5: Sredstva za zaščito pred UV-žarki za odrasle so manj učinkovita od zadevnih sredstev za otroke.

Tovrstna sredstva vsebujejo enake aktivne sestavine, ne glede na to, ali so za otroke ali odrasle. V primerjavi dveh izdelkov z enakim faktorjem zaščite pred UV-žarki za odrasle in otroke lahko ugotovite, da je zaščita primerljiva. Možne pa so različne formule in številna sredstva za zaščito pred UV-žarki za otroke imajo nežnejšo formulo, ki je namenjena nežnejši koži. Lahko so brez vonja in ne vsebujejo dodanih parabenov. Številni izdelki za otroke so tudi tako prirejeni, da ne vzbujajo pekočega občutka v očeh in s tem preprečujejo solze.

Mit o sredstvih za zaščito pred UV-žarki št. 6: Sredstvo za zaščito pred UV-žarki, ki ste ga kupili lani, lahko uporabljate tudi letos.

Če vam je lani ostalo sredstvo za zaščito pred UV-žarki, ker ga niste porabili, ga letos – zavrzite. Najprej, če sredstvo za zaščito kože uporabljate vsak dan, vam ga sploh ne bo ostalo. Na splošno naj velja, da to sredstvo ne ščiti kože le čez poletje, ampak je pomembna zaščita za vse leto. Na plastenki tega sredstva vedno preverite datum uporabe. Ta je lahko naveden na nalepki izdelka ali je vtisnjen na katerem drugem delu izdelka. Nič ni večno in tako tudi ta sredstva sčasoma izgubijo svojo učinkovitost. Bodite pozorni na rok uporabe in poskrbite, da nanašate tako sredstvo, ki bo zares zaščitilo vašo kožo.

 

Prispevek lepotne strokovnjakinje Jacquie Carter,

Jacquie je direktorica oddelka za zunanjo prehrano pri Herbalifu.
sl-SI | 15. 05. 2021 17:07:24 | Zus2phlsb000000