Podrobneje o superživilih

Print
superfoods

Ko slišim besedo superživila, si ne morem pomagati, da ne bi pomislila na superjunake. Izraz pomeni, da imajo ta živila hranilne snovi, ki presegajo tiste, ki so v bolj običajnih živilih. Vendar ni kategorije za superživila. To je samo beseda, ki se uporablja za uveljavljanje zdravju prijaznih lastnosti živil, ki so bogata s hranilnimi snovmi.*

Večinoma so nekatera izmed živil, ki so najbogatejša s hranljivimi snovmi, rastlinska živila. Ti vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in vlaknin ter fitonutriente, od katerih mnogi delujejo kot polifenoli oljčnega olja, ki prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom. Če uživate hrano, bogato z rastlinskimi živili, verjetno že zaužijete veliko živil, se lahko štejejo za superživila, tudi če niso tako eksotična kot mangostin ali kakavova zrna.

Večina seznamov najboljših superživil je zelo podobnih. Rastlinska živila, kot so jagodičje, zeleno listnata zelenjava in oreščki, so na vrhu skoraj vseh seznamov. Pogosto so vključene tudi mastne ribe. Zdi se, da se pozornost do nekaterih superživil iz leta v leto spreminja. Listi kapusnic so očitno novi ohrovt in morda kvinoja naslednjega leta.

Trendi v prehrani se ne razlikujejo od drugih trendov. Zdi se, da vedno iščemo nekaj novega in neobičajnega. V primeru superživil pa morda iščemo živilo, ki bo še bolj super od predhodnega.

Vsa zdrava živila so superživila

Menim, da se ne bi smeli osredotočati le na eno superživilo ali njegove koristi za zdravje, pomembno je, da ste pozorni na vse različne vrste superživil, ki imajo enako dobre koristi. Večina rastlinskih živil je odlična sama po sebi: so izjemno kompleksna z edinstvenimi mešanicami vitaminov, mineralov in, da, fitonutrientov.

Pri tem, ko rastlinska živila vsebujejo številne potencialno koristne snovi, morda ne bomo nikoli vedeli, kako lahko vsaka od teh snovi prispeva k zdravju.

Torej, če je živilo predmet kliničnih raziskav in se je izkazalo, da ima potencialne koristi za zdravje, se lahko imenuje superživilo. Pogosto pa to pomeni, da so izključeni drugi sadeži, ki so lahko enako koristni za nas. Z drugimi besedami, če dajemo prednost nekaterim živilom, ker so super, morda prezremo druga živila, ki so enako super, a na drugačen način.

Pred mnogimi leti sem imela stranko, ki se je tako prehranjevala. Sprejel je prav vsako novo superživilo, ki se je pojavilo. Skrbel je, da je njegova prehrana vsak dan vključevala prav vsako od teh superživil, v natančnih količinah, kot je bilo navedeno v raziskavi, da bi imel kar največ koristi.

Tedaj so bili med priljubljenimi superživili ovsena kaša, borovnice, špinača in mandlji. Tako močno je verjel v moč teh živil, da ni želel uživati nič drugega namesto teh živil. V resnici pa bi lahko užival druga polnovredna žita, sadje, zeleno listnato zelenjavo in oreščke in bi imel enako super prehrano.

Veliko rastlinskih živil, veliko superživil

Ni dvoma, da je ohrovt bogat s hranilnimi snovmi, toda tudi perje repe in gorčice ter blitva in navadna špinača so bogati s hranilnimi snovmi. Sladki krompir je odličen. Svoje odlične koristi pa imajo tudi druge vrste oranžne zelenjave, kot so korenje, buča in muškatna buča.

Edina korist trendov v prehrani je, da spoznate nova živila, ki jih morda še niste poskusili. Torej, če ste spoznali najnovejši trend med superživili, ta živila dodajte k preostalim živilom, ki jih že uživate, ne pa, da opustite vsa druga živila.

* Vitamini in minerali, kot na primer baker, mangan, riboflavin, selen, vitamina C in E ter cink imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Susan Bowerman is Senior

Susan Bowerman je Herbalifova višja direktorica za usposabljanje o prehrani. Susan je nutricionistka in certificirana strokovnjakinja za športno prehrano.
sl-SI | 15. 05. 2021 17:46:26 | Zus2phlsg000001