Posodobili smo naš pravilnik o zasebnosti. Če ga želite prebrati, prosimo, kliknite tukaj.

Kako do boljše prehrane s kombiniranjem živil

Print
HowtoGetBetterNutritionWithFoodPairing

  • Barvita zelenjava z malo maščobe.

Številne vrste sadja in zelenjave vsebujejo sestavine, imenovane karotenoidi. To so naravna barvila, ki dajejo živilom, kot so na primer paradižniki, korenčki in špinača, čudovite barvne odtenke, izvor teh barvil pa so licopen, betakaroten oziroma lutein. Te pomembne sestavine so topne v maščobi, kar pomeni, da kadar jeste zelenjavo z malo maščobe, telo lahko izkoristi več karotenoidov. Solati dodajte malo zdrave maščobe, na primer avokado ali oljčno olje, in telo bo lahko izkoristilo karotenoide iz zelene solate, korenčkov in paradižnika.

  • Vitamin C z zelenjavo in žiti, ki vsebujejo železo

Železo je v živilih v dveh oblikah. Ena oblika, imenovana hem (sestavina hemoglobina), je v ribah, mesu in perutnini, telo pa jo lažje izkoristi kot drugo obliko, imenovano nehem, ki je v nekaterih vrstah zelenjave in žitih. Kadar skupaj z virom železa nehem uživate malo vitamina C, bo telo bolje izkoristilo železo. Torej paradižniki v čiliju z mesom bodo pomagali, da bo telo bolje izkoristilo železo iz fižola. Jagode bodo pripomogle, da bo telo izkoristilo železo iz žit za zajtrk. Železo in špinača bosta omogočila večji izkoristek, če boste v špinačno solato dodali nekaj krhljev pomaranče ali grenivke.

  • Ribe in zelenolistnata zelenjava

Kadar pijete mleko, obogateno z vitaminom D, to pripomore k izkoristku kalcija v mleku. Obstaja pa še en odličen način za kombinacijo teh dveh hranilnih snovi: riba in zelenjava. Mastne ribe, na primer losos in skuša, vsebujejo vitamin D, zelenolistnata zelenjava, na primer repino perje, listje gorčice in listnati ohrovt, pa kalcij. Kombinacija teh živil bo pomagala, da bo telo bolje izkoristilo kalcij v zelenjavi.

 

Susan Bowerman je Herbalifova višja direktorica za usposabljanje o prehrani. Susan je nutricionistka in certificirana strokovnjakinja za športno prehrano.

©   Herbalife International of America, Inc. Reprodukcija v celoti ali po delih ni dovoljena brez pisnega dovoljenja.
Vse pravice pridržane. Vse blagovne znamke in slike izdelkov na tej strani so last družbe Herbalife International, Inc., razen če je navedeno drugače.
 
Herbalife je član Sekcije direktne prodaje Trgovinske zbornice Slovenije.
 
  • Sekcija Direktne Prodaje Logotip
  • Trgovinska zbornica Slovenije Logotip


sl-SI | 22.2.2019 21:15:07 | NAMP2HLASPX01