Posodobili smo naš pravilnik o zasebnosti. Če ga želite prebrati, prosimo, kliknite tukaj.

Svež pristop k vaši prehrani

Print
Svež pristop k vaši prehrani
Boljše prehranjevanje – naj bo osebno

Ko temeljito premislite, so osnovne sestavine zdrave prehrane pravzaprav zelo preproste – puste beljakovine, veliko zelenjave in sadja, nekaj ogljikovih hidratov, na primer polnovrednih žit ali stročnic, nekaj dobrih maščob za okus in tekočine, da ostanete hidrirani.  Nato vse to zapakirate v načrt obrokov, ki vam ustreza za življenje, in ste pripravljeni.

Ključno je opredeliti živila, ki jih resnično radi uživate in ki so ob tem tudi dobra za vas. Teh živil je dovolj na izbiro – verjemite.  Izbirati je mogoče iz dobesedno več tisoč živil, zato lahko najdete – z nekaj eksperimentiranja – veliko možnosti za uživanje, ki ustrezajo smernicam.

Le zato, ker vsi uživajo ohrovt (vi pa ga nikakor ne prenesete niti v svoji bližini), ne pomeni, da ga morate jesti tudi vi.  Na voljo je še zelo veliko drugih vrst zeleno listnate zelenjave, ki imajo podobno prehranjevalno vrednost.  Da bi se silili jesti nekaj, kar vam ni všeč – le zato, ker je to dobro za vas –, ni dobra popotnica za navado, ki naj se ustali.

Šest nasvetov za boljšo prehrano

Izberite zdrave beljakovine


Težava pri izbiri, katere beljakovine uživati, je, da lahko – če niste dovolj pazljivi – sočasno zaužijete tudi veliko maščob.  Če svoje beljakovine izbirate med mastnimi kosi mesa, klobasami in mleto govedino, zdaj premislite, kaj bi bili pripravljeni jesti namesto tega.  Prvi preprost korak bi bil opustiti mleto govedino in jo nadomestiti z mletimi piščančjimi prsmi, v večini receptov ta razlika ni prav močno opazna.  Ko boste pripravljeni v svojo prehrano vključiti več rib, začnite z ribami, ki jih poznate, morda so to za vaš okus kozice ali tunina iz pločevinke.  Preglejte svoje vsakodnevne recepte in premislite, v katerih receptih lahko s temi beljakovinami nadomestite bolj mastne mesnine, mogoče v omaki za testenine, tortilji, polnjeni z zelenjavo ali mesom, ali v takosu.  Stročnice iz pločevinke so priročne, nežnega okusa in z zelo malo maščobami, z njimi lahko pripravite vegetarijansko enolončnico, lahko jih dodate v juhe ali jih v mešalniku zmešate z malo oljčnega olja in česnom v zdravo omako za presno zelenjavo.  Poskusite tudi tofu, je zelo nežnega okusa, zato je priročen za juhe ali za na hitro prepražene jedi, lahko pa ga tudi spečete na žaru.

Uživajte več sadja in zelenjave


Tisti, ki ne uživajo dovolj sadja in zelenjave, pogosto pravijo, da razlog za to ni, da ju ne bi imeli radi, preprosto ju nimajo pri roki oziroma da se ta živila prehitro pokvarijo, preden jih utegnejo pojesti presna ali skuhati.  Najpreprostejši način je, da svoj zamrzovalnik založite s sadjem in zelenjavo, zmrznjena v razsutem stanju; zamrznjena sadje in zelenjava sta enako hranilna kot sveža, poleg tega vam ni treba skrbeti, da bi se pokvarila.  Tako lahko zelo priročno sadje dodate v svoj jutranji napitek ali vmešate v jogurt, zelenjavo pa dodate v juhe, omlete, jedi s testeninami in jedi, ki jih na hitro prepražite.  Na kuhinjskem pultu pa imejte stalno na voljo skledo svežega sadja, v hladilniku pa narezano zelenjavo; to, da ju boste vedno opazili in bosta pripravljena za uporabo, vas bo spodbudilo, da ju boste več uživali.  Začrtajte si cilj, da vsak večji obrok ali malica vključuje sadje ali zelenjavo.  Ko jeste zunaj, naročite dvojno porcijo zelenjave in opustite ogljikove hidrate ali pa svoj obrok začnite z barvito solato ali zelenjavno juho.  Navadite se tudi, da za sladico po obroku uživate sadje.  Če je glavni razlog neuživanja dovolj zelenjave njen okus, najdite druge načine in jo začinite po svoje.

Namesto prečiščenih živ uživajte raje polnovredna žita.


To je verjetno eden najlažjih načinov za izboljšanje svoje prehrane.  Ko namesto prečiščenih žit (na primer belega kruha, belega riža, testenin iz prečiščene moke in pšeničnih tortilj) uživate polnovredna žita, dobite prehrano z dobro energijsko vrednostjo in bogato z vlakninami.  Zlahka lahko najdete polnovredne ustreznike za vsa običajna prečiščena žita, zato le preizkušajte in izberite polnovredne testenine, rjavi riž, koruzne tortilje in 100-odstotno polnovredni kruh.   Za priloge pa lahko izbirate še druga žita, na primer kvinojo ali divji riž.

Zdrave maščobe uživajte v majhnih količinah


Maščobe, tudi tiste dobre, imajo kar precej kalorij.  Zato je prav, da se osredotočite na zmanjšanje skupnega vnosa maščob; opustite mastne prigrizke, slaščice in ocvrto hrano, namesto tega pa raje uživajte majhne količine zdravih maščob, da telo oskrbite s potrebnimi maščobnimi kislinami.  Oreščki, avokado ter oljčno olje in olje oljne ogrščice se štejejo za bolj zdrave maščobe od drugih, zato le poiščite način, da ta živila vključite v svojo prehrano.  Avokado je dober namesto majoneze ali masla, oreščki, v majhnih količinah, pa lahko prispevajo zdrave maščobe v solatah, zelenjavnih jedeh, toplo pripravljenih mislijih ali v jogurtu.  Namesto olj, pridobljenih iz žit, za kuhanje uporabljajte raje oljčno olje ali olje oljne ogrščice.

Pijte več vode in čajev


Dobra prehrana in veliko tekočin sta tesno povezana dejavnika. Voda opravlja številne funkcije v telesu, ne nazadnje pripomore k presnavljanju hrane in pomaga pri prenosu hranilnih snovi v celice.  Če ne spijete dovolj tekočin, poskusite v svoj vsakdan uvesti navado, da imate steklenico vode vedno pri sebi.  Če vam navadna voda ni pretirano všeč, izberite čaje, ali pa si pripravite svojo obogateno vodo, pri čemer vodi za boljši okus dodate nekaj svežega sadja ali rezine kumar ali zelišča.

Uživajte bolj zdrave prigrizke.


Prigrizki niso nujno slabi, če pravilno izberete.  Dobro izbrani prigrizki in malice vam lahko pomagajo, da med glavnimi obroki niste pretirano lačni (kar vodi v prenajedanje, ko si končno vzamete čas za hrano), malica čez dan pa pomeni priložnost, da prehrani dodate še nekaj beljakovin, zelenjave, sadja ali celo mlečni izdelek, bogat s kalcijem. Za odlično malico boste želeli kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov, da bi od svojega vmesnega obroka dobili čim več energije.  Pri tem ste lahko resnično kreativni ali pa uporabite hitro in priročno uporabno sveže sadje, presno zelenjavo s humusom, oreščke, fižol edamame, beljakovinske ploščice in lonček jogurta.

Susan Bowerman je Herbalifova direktorica za usposabljanje o prehrani. Susan je nutricionistka in certificirana strokovnjakinja za športno prehrano.

©   Herbalife International of America, Inc. Reprodukcija v celoti ali po delih ni dovoljena brez pisnega dovoljenja.
Vse pravice pridržane. Vse blagovne znamke in slike izdelkov na tej strani so last družbe Herbalife International, Inc., razen če je navedeno drugače.
 
Herbalife je član Sekcije direktne prodaje Trgovinske zbornice Slovenije.
 
  • Sekcija Direktne Prodaje Logotip
  • Trgovinska zbornica Slovenije Logotip


sl-SI | 19.1.2019 13:09:39 | NAMP2HLASPX01